Naša zgodba

Naša zgodba

Sašo Šumer

Moj partner, moj prijatelj, moj mož. Zaradi njega sem leta 2012 začela peči. Takrat so mu odstranili žolč, kar mu je začelo povzročati zdravstvene težave. Vsakič ko je jedel kruh, pripravljen z navadnim pekovskim kvasom, ga je napenjalo in se mu je spahovalo. Jedel je lahko samo prepečenec in vsaj dva dni star kruh. Ko je začel jesti samo kruh, pripravljen z drožmi, in druge drožaste dobrote, so vse omenjene težave izginile. Po sedmih letih novega načina prehranjevanja se odlično počuti in pravi, da za nič na svetu ne zamenja tega kruha. Brez njega si ne zna zamisliti dneva, zato ga med mojimi potovanji speče tudi sam.

Rudl

Prve droži, ki sem jih pripravila, mi niso uspele. Nisem znala, niti vedela, na kaj naj bom sploh pozorna. Danes vem, da sta kakovostna moka in dobra voda najpomembnejša za dobre droži. V drugem poskusu sem iz ržene moke in postane vode ustvarila Rudla, ki naju od takrat dalje razveseljuje in se še posebej veseli ekološke pšenične bele moke, mlete na kamen. Z Rudlom pečem dvakrat do trikrat tedensko in to mu je zelo všeč, čim večkrat tem bolje. Kadar je dlje časa na hladnem, se malce zakisa in postane zaspan. A nič za to, hitro ga obudim k življenju. Kliknite, če tudi vi želite pripraviti svoje droži.

Anita Šumer

Univerzitetna diplomirana prevajalka in profesorica angleškega jezika, a to je samo moja formalna izobrazba. Od nekdaj sem rada ustvarjala in se ukvarjala s športom.
Ker sva oba s Sašem velika ljubitelja kruha, sva po odstranitvi njegovega žolča iskala način, kako je še mogoče peči kruh z mehko sredico in hrustljavo skorjico. Priprava testa za kruh s sodo, pecilnim praškom in vinskim kamnom je Sašu še vedno povzročala zdravstvene težave. Zato sem začela iskati druge možnosti. Pregledovala sem številne spletne strani, dnevnike in knjige, naenkrat pa sem se spomnila, da je tudi moja babica pekla kruh na drugačen način, z drožmi. Z možem sva pojedla ves kruh, ki sem ga spekla, in povem vam, prvi so bili hlebčki zbiti, nizki in kisli.
Več sem pekla, več izkušenj sem pridobila in še vedno pečem dva- do trikrat na teden vsaj en hlebček, navadno pa še kakšnega, da ga lahko podarim. Po šestih letih raziskovanja in poglabljanja peke z drožmi in nešteto spečenih hlebčkih kruha, sem začela svoje znanje deliti na delavnicah, najprej v Sloveniji, nato pa še po svetu, kamor me vse pogosteje vabijo.
Samo sebe sem našla v peki z drožmi, to je moja meditacija, sprostitev, možnost, da se umetniško izražam in hkrati delim svojo strast in navdušenje do te zdrave in slastne peke z drugimi. Peka z drožmi me je popeljala tudi po svetu. Več o mojih poteh z Rudlom si lahko ogledate TUKAJ.

Sašo Šumer

 

Moj partner, moj prijatelj, moj mož. Zaradi njega sem leta 2012 začela peči. Takrat so mu odstranili žolč, kar mu je začelo povzročati zdravstvene težave. Vsakič ko je jedel kruh, pripravljen z navadnim pekovskim kvasom, ga je napenjalo in se mu je spahovalo. Jedel je lahko samo prepečenec in vsaj dva dni star kruh. Ko je začel jesti samo kruh, pripravljen z drožmi, in druge drožaste dobrote, so vse omenjene težave izginile. Po sedmih letih novega načina prehranjevanja se odlično počuti in pravi, da za nič na svetu ne zamenja tega kruha. Brez njega si ne zna zamisliti dneva, zato ga med mojimi potovanji speče tudi sam.

Rudl

 

Prve droži, ki sem jih pripravila, mi niso uspele. Nisem znala, niti vedela, na kaj naj bom sploh pozorna. Danes vem, da sta kakovostna moka in dobra voda najpomembnejša za dobre droži. V drugem poskusu sem iz ržene moke in postane vode ustvarila Rudla, ki naju od takrat dalje razveseljuje in se še posebej veseli ekološke pšenične bele moke, mlete na kamen. Z Rudlom pečem dvakrat do trikrat tedensko in to mu je zelo všeč, čim večkrat tem bolje. Kadar je dlje časa na hladnem, se malce zakisa in postane zaspan. A nič za to, hitro ga obudim k življenju. Kliknite, če tudi vi želite pripraviti svoje droži.

Anita Šumer

 

Univerzitetna diplomirana prevajalka in profesorica angleškega jezika, a to je samo moja formalna izobrazba. Od nekdaj sem rada ustvarjala in se ukvarjala s športom.
Ker sva oba s Sašem velika ljubitelja kruha, sva po odstranitvi njegovega žolča iskala način, kako je še mogoče peči kruh z mehko sredico in hrustljavo skorjico. Priprava testa za kruh s sodo, pecilnim praškom in vinskim kamnom je Sašu še vedno povzročala zdravstvene težave. Zato sem začela iskati druge možnosti. Pregledovala sem številne spletne strani, dnevnike in knjige, naenkrat pa sem se spomnila, da je tudi moja babica pekla kruh na drugačen način, z drožmi. Z možem sva pojedla ves kruh, ki sem ga spekla, in povem vam, prvi so bili hlebčki zbiti, nizki in kisli.
Več sem pekla, več izkušenj sem pridobila in še vedno pečem dva- do trikrat na teden vsaj en hlebček, navadno pa še kakšnega, da ga lahko podarim. Po šestih letih raziskovanja in poglabljanja peke z drožmi in nešteto spečenih hlebčkih kruha, sem začela svoje znanje deliti na delavnicah, najprej v Sloveniji, nato pa še po svetu, kamor me vse pogosteje vabijo.
Samo sebe sem našla v peki z drožmi, to je moja meditacija, sprostitev, možnost, da se umetniško izražam in hkrati delim svojo strast in navdušenje do te zdrave in slastne peke z drugimi. Peka z drožmi me je popeljala tudi po svetu. Več o mojih poteh z Rudlom si lahko ogledate TUKAJ.

Zadnje objave na Instagramu

Zadnje objave na Instagramu