DROŽOMANIJA

Anita Šumer

DROŽOMANIJA

Anita Šumer

Prva slovenska knjiga o peki z drožmi Drožomanija avtorice Anite Šumer je s 304 stranmi najobsežnejša tovrstna knjiga. Knjiga razkriva skrivnostni svet droži, s katerimi lahko pripravimo kruh, pa tudi številne druge sladke in slane jedi. Knjiga je namenjena tistim, ki se šele navdušujejo nad peko z drožmi, kot tudi za vse izkušene mojstre, ki so že odkrili moč droži in njihovo prehransko vrednost. Kruh in pekovski izdelki ter druge jedi, pripravljene z drožmi, so namreč lažje prebavljivi, dolgo obstojni, imajo nižji glikemični indeks, so polnejšega okusa in nas hitreje nasitijo.

Med več kot 45 preprostimi, vsakdanjimi in prazničnimi recepti, ki temeljijo na slovenski prehransko-kulturni dediščini, boste v knjigi našli recepte za ržen kruh, preprost bel kruh, koruznega, ajdovega z orehi in sadnega, potico, buhteljne, krofe ter mnoge druge. V prvem delu knjige pa boste spoznali pot od žita do droži, napotke za prvo in uspešno peko kruha ter drugih dobrot. V knjigi so podrobno opisani in slikovno prikazani postopki priprave in peke z drožmi: od tehtanja, zamesa, gnetenja, oblikovanja, zarezovanja do peke.

Knjiga Drožomanija vas popelje v zdrav svet peke z drožmi na preprost način, fotografije in ilustracije pa vam bodo pričarale vonj in okus »drožastih« dobrot.

O PRVI KNJIGI: Knjiga Drožomanija svetovno znane pekovske mojstrice Anite Šumer je prvič izšla 7. decembra 2017. V treh mesecih je bila razprodana, prvi ponatis druge izdaje je na voljo od 20. februarja 2019. Knjiga tudi v ponatisu ohranja svoj dobrodelni namen, saj sta od vsakega prodanega izvoda 2 € namenjena 6-letni Lizi s cerebralno paralizo za njene terapije. Svoj izvod (29,90 € + strošek poštnine) lahko naročite TUKAJ in podpisano knjigo prejmete po pošti.

O PRVI KNJIGI: Knjiga Drožomanija svetovno znane pekovske mojstrice Anite Šumer je prvič izšla 7. decembra 2017. V treh mesecih je bila razprodana, prvi ponatis druge izdaje je na voljo od 20. februarja 2019. Knjiga tudi v ponatisu ohranja svoj dobrodelni namen, saj sta od vsakega prodanega izvoda 2 € namenjena 6-letni Lizi s cerebralno paralizo za njene terapije. Svoj izvod (29,90 € + strošek poštnine) lahko naročite TUKAJ in podpisano knjigo prejmete po pošti.

Prva slovenska knjiga o peki z drožmi Drožomanija avtorice Anite Šumer je s 304 stranmi najobsežnejša tovrstna knjiga. Knjiga razkriva skrivnostni svet droži, s katerimi lahko pripravimo kruh, pa tudi številne druge sladke in slane jedi. Knjiga je namenjena tistim, ki se šele navdušujejo nad peko z drožmi, kot tudi za vse izkušene mojstre, ki so že odkrili moč droži in njihovo prehransko vrednost. Kruh in pekovski izdelki ter druge jedi, pripravljene z drožmi, so namreč lažje prebavljivi, dolgo obstojni, imajo nižji glikemični indeks, so polnejšega okusa in nas hitreje nasitijo.

Med več kot 45 preprostimi, vsakdanjimi in prazničnimi recepti, ki temeljijo na slovenski prehransko-kulturni dediščini, boste v knjigi našli recepte za ržen kruh, preprost bel kruh, koruznega, ajdovega z orehi in sadnega, potico, buhteljne, krofe ter mnoge druge. V prvem delu knjige pa boste spoznali pot od žita do droži, napotke za prvo in uspešno peko kruha ter drugih dobrot. V knjigi so podrobno opisani in slikovno prikazani postopki priprave in peke z drožmi: od tehtanja, zamesa, gnetenja, oblikovanja, zarezovanja do peke.

Knjiga Drožomanija vas popelje v zdrav svet peke z drožmi na preprost način, fotografije in ilustracije pa vam bodo pričarale vonj in okus »drožastih« dobrot.

O PRVI KNJIGI: Knjiga Drožomanija svetovno znane pekovske mojstrice Anite Šumer je prvič izšla 7. decembra 2017. V treh mesecih je bila razprodana, prvi ponatis druge izdaje je na voljo od 20. februarja 2019. Knjiga tudi v ponatisu ohranja svoj dobrodelni namen, saj sta od vsakega prodanega izvoda 2 € namenjena 6-letni Lizi s cerebralno paralizo za njene terapije. Svoj izvod (29,90 € + strošek poštnine) lahko naročite TUKAJ in podpisano knjigo prejmete po pošti.

O AVTORICI: Anita Šumer pripravlja kruh in druge dobrote z drožmi že od leta 2012. V svetu je postala znana, ko je svoje dobrote oktobra 2016 začela deliti na Instagramu @sourdough_mania, kjer ima po dobrih dveh letih več kot 68.800 sledilcev z vsega sveta (29. 3. 2019). Peko z drožmi poučuje doma in v tujini. Njeni tečaji so hitro razprodani in zelo iskani, do zdaj je poučevala na Portugalskem, v Rusiji, na Jamajki, Tajskem, v Singapurju, na Hrvaškem, v Angliji in na Nizozemskem. Ustanovila je prvo slovensko Facebook skupino Drožomanija (peka z drožmi), ki združuje že več kot 9500 ljubiteljev, drožoljubov. V njej deli znanje med vse ljubitelje peke z drožmi in tiste, ki to postajajo ali si želijo postati. Svoje znanje želi približati vsem, ki bi se želeli naučiti vse o drožeh in njihovi uporabi, saj z njimi narejeni pekovski izdelki niso le lepi, temveč tudi zdravi in okusni. Knjiga Drožomanija vsebuje vse, kar je treba vedeti o čudovitem, zdravem in slastnem svetu peke z drožmi.

 

KNJIGA

Drožomanija

KNJIGA

Drožomanija

Please wait while PDF Flipbook viewer is loading...

MNENJA O KNJIGI

Drožomanija

MNENJA O KNJIGI

Drožomanija

“Vendar pri tem svojem oziranju v različne preteklosti in pri spoznavanju vsakdanjikov in praznikov različnih družbenih skupin ne poskušajmo biti »muzejski«, torej ne poskušajmo kopirati dediščine, ampak jo predvsem poskušajmo »kapirati«, kar nas bo edino privedlo do številnih novih ustvarjalnih rešitev. Ne bomo delali kruha na »star način«, ampak nam bodo številni stari načini odpirali sodobne ustvarjalne možnosti na prehranskem področju. Navsezadnje potrjuje pravilnost takega pogleda tudi ta knjiga Anite Šumer, ki uporabo droži razširja od posameznih vrst kruha do pekovskega peciva in pogač. Torej je knjiga izziv našim sodobnim prizadevanjem na področju prehrane, naslonitev na kulturno dediščino s tega področja pa omogoča lokalno in regionalno prepoznavnost in istovetnost tudi v prihodnje.” prof. dr. Janez Bogataj

“DROŽOMANIJA je čudovita knjiga Anite Šumer o posebni peki kruha brez kvasa. Namesto njega gre v testo košček starega testa: iz roda v rod lahko potuje košček za vzhajanje hlebca kruha. LEPA, LEPA KNJIGA, milo lepa dediščina. Čudovito DARILO družinam in prijateljem in tujcem, da bodo videli eno najlepših tradicij peke kruha pri nas. HVALA IZ SRCA, draga ANITA, čarobnica!” dr. Manca Košir

“Anita Šumer je opravila pionirsko delo in odprla pot geografski zaščiti koroškega rženega kruha kot vrhunske kulinarične dobrine, ki nam je bila predana, da jo ohranimo za potomce. Želimo si, da se strasti drožomanije navzamejo tudi koroške kmetice, ki še pečejo ržen kruh z lastnimi kvasnimi nastavki, saj so nosilke velike kulinarične tradicije nesnovne kulturne dediščine.
Pot v prihodnost s spoštovanjem tradicije!”

Brigita Rajšter

Koroški pokrajinski muzej

“Anita je s svojo knjigo resnično povzročila drožomanijo v Sloveniji. To je izjemno! Ker je knjiga dejansko priročnik za peko z drožmi, lahko že z njo začneš sam peči. Vendar pa se tudi izvrstno povezuje z Anitnimi delavnicami peke, kjer doživiš še neverjetno Anitinio predanost drožem, njeno iskrivost in strokovnost. Vsekakor te zasvoji!” Jana Bergant

Histria Botanica

“Kdor čaka, dočaka … prvo, hitro listanje ti že da tisti vau efekt … ko veš, da je to to. Čestitam, Anita Šumer in ekipa, kapo dol pred takim obširnim delom, prekrasne fotografije, postopki, te prav vleče, da si spečeš kruh, pico, sladico. Naj knjiga najde pot do drožoljubcev!” Vojka Cijan

Mladinska knjiga

“Draga Anita! Danes me je presenetila doma tvoja knjiga Drožomanija. Iskrene čestitke za tako lepo, kakovostno in predvsem koristno knjigo! Me je kar potegnila vase in na koncu sem bila še prijetno presenečena, saj je majhen delček mene tudi v knjigi. Hvala ti! Veliko pečem, hčeri vsak teden hlebček, preden odide na študij v Gradec, drugi hčeri sicer bolj poredko, a ko odhaja, je hlebček vedno z njo. Sploh se ne ubadam več, kaj pokloniti na darilo, temveč kakšen hlebček kruha. Iščem lokalne pridelovalce žita, tradicionalne mlinarje…. Zelo lep je ta svet in tisti, ki se ukvarjajo s kruhom od zrnja, moke do hlebčka, so srčni in dobri. Iskrene čestitke za res lepo knjigo in veliko uspeha vnaprej!” Jasna Rode Nikolčič

“Knjigo sem danes dobil v svoj nabiralnik. Res je krasna, s podrobnimi navodili in super fotkami. Verjamem, da bo pogosto v uporabi. Hvala in vse čestitke ter pohvale ter verjamem, da bo tako zanimanje, da kmalu sledi ponatis oziroma nadaljevanje ter prevod v druge jezike!” Peter Zajc

Preprosto in zdravo

“Tudi jaz grem z Anitino knjigo v posteljo. Jo bom najprej preučila, nato pa zopet akcija. Knjiga je zelo všečna, vsebina pregledna, si je pa treba vzeti čas. Sem vesela, da jo imam. Hvala, Anita, za knjigo in za darilo.” Hermina Dornik

“Knjiga je fantastična. Potrdila je tisto, kar me je moja babica učila in kar sem vsa ta leta delala. Hvala za spomine in delo. Moji otroci imajo zelo radi tak kruh. Žal niso več doma in je kruh za njih samo takrat, ko pridejo domov. Kruh pečem 50 let. Anita, le tako naprej. Hvala za vse.” Helena F.

Zadnje objave na Instagramu

Zadnje objave na Instagramu