Nizozemska

September 2018: Amsterdam

Nizozemska

September 2018: Amsterdam

September 2016: AMSTERDAM (Nizozemska)

Nizozemske, Amsterdam, in sicer na povabilo pekarne bbrood in njene lastnice Renee Pater. Kljub začetnim težavam in zamudi letala smo srečno prispeli.

Zanimiva zgodbica pa se je spletla, kako smo dobili prenočišče v nizozemski prestolnici. Dlje časa sem iskala primerno lokacijo, ki bi bila tudi cenovno ugodna, kar je v tem mestu skoraj misija nemogoče. Nato pa sva s Sašem v Histrii Botanici na dogodku Drožpica in gin spoznala dve Nizozemki, Willie in Luko, katere bivši fant nama je odstopil svojo sobo v stanovanju. Njegov sostanovalec Maarten pa je prav tako navdušen pek z drožmi, s katerim smo se takoj ujeli in padli v težke debate o drožem, kako krasno!

Ko smo se prvič srečali z Renee, nam je razkazala več pekarn, ki jih ima bbrood po Amsterdamu, navdušena pa sva bila na projekti, ki jih izvajajo v Afriki, imajo namreč pekarne tudi v Ugandi, Ruandi in Keniji, kjer izvajajo tudi različne projekte, s katerimi pomagajo ljudem do boljšega kruha in življenja (ang. Bake for Life).

Ker si s Sašem še nikoli nisva ogledala velike komercialne pekarne, naju je Renee povabila v eno izmed pekarn svojega očeta. Kaj naj rečem? Z odprtimi usti naju je partnerka Lotte vodila po celotni tovarni, skoraj ves postopek od zamesa in peke do pakiranja je avtomatiziran, in v pekarni izdelajo ogromno kruha na dan, poleg ostalih pekovskih izdelkov. Ta ogled je bil res impresiven, kljub temu da v tovarni niso uporabljali droži za vzhajanje, temveč predtesto z manjšo količino pekovskega kvasa.

Ker je bila delavnica v nedeljo, smo skupaj z Renee pričeli s pripravo nanjo že v soboto dopoldne, treba je bilo namnožiti Rudla in pripraviti vse potrebno, natehtati sestavine, na mize naložiti pripomočke itd. Lokacija ne bi mogla biti boljša, vse skupaj je potekalo na Visoki šoli za gostinstvo in turizem v zahodnem delu Amsterdama.

V nedeljo se nas je zbralo 17 navdušencev nad peko z drožmi, od profesionalnih pekov iz pekarn bbrood do amaterskih navdušencev. V približno 8 urah smo tako spekli drožpico v pravi peči na drva, navadni beli kruh, rženka v pekaču, dvobarvni polnozrnati kruh, pirino pecivo s sadjem in carski praženec. Vzdušje je bilo izjemno, imeli smo se fino ter se med peko zabavali, učenje je potekalo spontano, in v zraku je bilo čutiti toliko strasti in ljubezni do boljšega kruha!

S Sašem sva si po koncu delavnice seveda še ogledala Amsterdam, umetnostni muzej Rijsk, tržnice, kanale, različne četrti in druge zanimivosti, poskusila sva tudi tradicionalno nizozemsko hrano, mmm.

Septembra smo se Sašo, Rudl in jaz odpravili na novo droženje, tokrat v glavno mesto Nizozemske, Amsterdam, in sicer na povabilo pekarne bbrood in njene lastnice Renee Pater. Kljub začetnim težavam in zamudi letala smo srečno prispeli.

Zanimiva zgodbica pa se je spletla, kako smo dobili prenočišče v nizozemski prestolnici. Dlje časa sem iskala primerno lokacijo, ki bi bila tudi cenovno ugodna, kar je v tem mestu skoraj misija nemogoče. Nato pa sva s Sašem v Histrii Botanici na dogodku Drožpica in gin spoznala dve Nizozemki, Willie in Luko, katere bivši fant nama je odstopil svojo sobo v stanovanju. Njegov sostanovalec Maarten pa je prav tako navdušen pek z drožmi, s katerim smo se takoj ujeli in padli v težke debate o drožem, kako krasno!

Ko smo se prvič srečali z Renee, nam je razkazala več pekarn, ki jih ima bbrood po Amsterdamu, navdušena pa sva bila na projekti, ki jih izvajajo v Afriki, imajo namreč pekarne tudi v Ugandi, Ruandi in Keniji, kjer izvajajo tudi različne projekte, s katerimi pomagajo ljudem do boljšega kruha in življenja (ang. Bake for Life).

Ker si s Sašem še nikoli nisva ogledala velike komercialne pekarne, naju je Renee povabila v eno izmed pekarn svojega očeta. Kaj naj rečem? Z odprtimi usti naju je partnerka Lotte vodila po celotni tovarni, skoraj ves postopek od zamesa in peke do pakiranja je avtomatiziran, in v pekarni izdelajo ogromno kruha na dan, poleg ostalih pekovskih izdelkov. Ta ogled je bil res impresiven, kljub temu da v tovarni niso uporabljali droži za vzhajanje, temveč predtesto z manjšo količino pekovskega kvasa.

Ker je bila delavnica v nedeljo, smo skupaj z Renee pričeli s pripravo nanjo že v soboto dopoldne, treba je bilo namnožiti Rudla in pripraviti vse potrebno, natehtati sestavine, na mize naložiti pripomočke itd. Lokacija ne bi mogla biti boljša, vse skupaj je potekalo na Visoki šoli za gostinstvo in turizem v zahodnem delu Amsterdama.

V nedeljo se nas je zbralo 17 navdušencev nad peko z drožmi, od profesionalnih pekov iz pekarn bbrood do amaterskih navdušencev. V približno 8 urah smo tako spekli drožpico v pravi peči na drva, navadni beli kruh, rženka v pekaču, dvobarvni polnozrnati kruh, pirino pecivo s sadjem in carski praženec. Vzdušje je bilo izjemno, imeli smo se fino ter se med peko zabavali, učenje je potekalo spontano, in v zraku je bilo čutiti toliko strasti in ljubezni do boljšega kruha!

S Sašem sva si po koncu delavnice seveda še ogledala Amsterdam, umetnostni muzej Rijsk, tržnice, kanale, različne četrti in druge zanimivosti, poskusila sva tudi tradicionalno nizozemsko hrano, mmm.

GALERIJA

September 2018: Amsterdam

GALERIJA

September 2018: Amsterdam

Zadnje objave na Instagramu

Zadnje objave na Instagramu