Drožalinke

Drožalinke

Drožalinke ali palačinke z drožmi so zelo rahle in nežne, najslajše pa so z medom.
Izbrani recept najdete v knjigi Drožomanija.

Čas priprave: od 3 do 12 ur

Sestavine:

75 g aktivnih matičnih droži
130 g pšenične polbele moke T 850
300 g mleka
4 g soli
sadje in med

Vse sestavine razen soli damo v posodo in pomešamo z metlico, da se med seboj povežejo. Posodo pokrijemo in pustimo stati tako dolgo, da je vrh mase mehurčkast in masa nekoliko naraste. Na sobni temperaturi to traja vsaj od tri do pet ur, lahko pa posodo postavimo čez noč v hladilnik. Šele nato dodamo sol.

Če se nam zdi masa pregosta, jo lahko razredčimo z mlekom do želene gostote ali dodamo eno jajce ter dobro premešamo z metlico; tako bodo palačinke čvrstejše. Pečemo jih na kokosovi maščobi (olju), oljčnem olju ali prekuhanem maslu (ghee). Pečene palačinke prelijemo s tekočim medom in obložimo s sadjem.

NAMIG: Za vegansko različico palačink nadomestimo mleko z rastlinskim napitkom. Polovico moke lahko zamenjamo z moko enozrnice ali kamuta, da bodo palačinke okusnejše.

NAMIG: Če želimo sladke drožalinke, osnovnemu receptu dodamo sladkor ali med po okusu.

Veganski pirin kolač z drožmi

Za tortni model premera 25 cm
Čas priprave: od 6 do 8 ur

Sestavine:

200 g aktivnih in mehurčkastih droži (80-odstotna hidracija; pripravimo večer prej, 50 g matičnih droži zmešamo z 80 g moke in 70 g vode)
400-ml pločevinka kokosovega mleka (postavimo jo v hladilnik čez noč, da se ločita tekočina in maščoba. Kokosovo tekočino odcedimo in prihranimo.
200 g bele pirine moke
120 g rjavega sladkorja
ščep soli
2 žlici mletih lanenih semen
1/2 žličke mlete vanilje
20 g temnega kakava
10 g kokosovega olja
1/2 žličke sode bikarbone
1 žlička indijskega trpotca (po želji)
180 g nasekljane rabarbare ali drugega sezonskega sadja (borovnice, višnje, hruške,…) + 1 žlica pirine moke za pomokanje

Moko presejemo v posodo, počasi ji prilivamo odcejeno kokosovo tekočino in dodamo droži. Posodo pokrijemo in pustimo tako dolgo, da lepo naraste (glej videoposnetek, kakšna je gostota), nato umešamo mleta lanena semena in po želji indijski trpotec.
V kozici stopimo kokosovo maščobo iz pločevinke in kokosovo olje, dodamo sladkor, mleto vaniljo in temni kakav ter dobro premešamo, nazadnje dodamo še sodo bikarbono. Maso dobro umešamo v maso z drožmi in jo vlijemo v namaščen pekač. Po vrhu potresemo s pomokano rabarbaro ali drugim sadjem. Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 180 do 190 stopinjah od 40 do 45 minut. Preden kolač vzamemo iz pečice preverimo, ali je pečen: vanj zapičimo zobotrebec in če je suh, ko ga izvlečemo, je kolač pečen. Po potrebi peko podaljšamo za nekaj minut.

Drožpolpeti

Za poletne piknike sem pripravila recept za odlične DROŽPOLPETE, ki jih ponudite v DROŽASTIH BOMBETKAH. Recept zanje najdete v moji knjigi DROŽOMANIJA. Če v testo dodate še 1 % aktivnega oglja v prahu, bodo bombetke atraktivno črne, za lep kontrast pa jih posipamo še s sezamom.

 Recept za drožpolpete: 

180 g čičerkine moke

40 g riževe moke

250 g vrele vode

3 mlade čebule (80 g) ali 80 g sesekljane čebule

3 stroki česna

6 g soli

1 žlička curryja

velik šopek peteršilja (na drobno sesekljanega)

60 g droži (lahko tudi rahlo neaktivnih) 

Obe moki pomešamo s soljo in curryjem, prelijemo z vrelo vodo ter dobro premešamo. Nato dodamo sesekljano čebulo, česen in peteršilj. Ko se zmes nekoliko ohladi, umešamo še droži. Če je zmes pretrda, ji dodamo malo vode. Pustimo stati 20 minut, nato z mokrimi rokami oblikujemo polpete in jih spečemo na olju; pazite, da ne bo prevroče. Pečemo jih tako dolgo, da lepo zlato porjavijo na obeh straneh. Preložimo jih na papirno kuhinjsko brisačo, da vpije odvečno maščobo.

 Ponudimo v drožastih bombetkah z zelenjavo in omako po želji.

 Nasvet: Zmes lahko fermentiramo čez noč, v tem primeru jo pustimo zunaj še kakšno uro ali dve, nato jo postavimo čez noč v hladilnik. Maso pred oblikovanjem dobro premešamo, ker med fermentiranjem postane puhasta.

Drožalinke ali palačinke z drožmi so zelo rahle in nežne, najslajše pa so z medom.
Izbrani recept najdete v knjigi Drožomanija.

Čas priprave: od 3 do 12 ur

Sestavine:

75 g aktivnih matičnih droži
130 g pšenične polbele moke T 850
300 g mleka
4 g soli
sadje in med

Vse sestavine razen soli damo v posodo in pomešamo z metlico, da se med seboj povežejo. Posodo pokrijemo in pustimo stati tako dolgo, da je vrh mase mehurčkast in masa nekoliko naraste. Na sobni temperaturi to traja vsaj od tri do pet ur, lahko pa posodo postavimo čez noč v hladilnik. Šele nato dodamo sol.

Če se nam zdi masa pregosta, jo lahko razredčimo z mlekom do želene gostote ali dodamo eno jajce ter dobro premešamo z metlico; tako bodo palačinke čvrstejše. Pečemo jih na kokosovi maščobi (olju), oljčnem olju ali prekuhanem maslu (ghee). Pečene palačinke prelijemo s tekočim medom in obložimo s sadjem.

NAMIG: Za vegansko različico palačink nadomestimo mleko z rastlinskim napitkom. Polovico moke lahko zamenjamo z moko enozrnice ali kamuta, da bodo palačinke okusnejše.

NAMIG: Če želimo sladke drožalinke, osnovnemu receptu dodamo sladkor ali med po okusu.

Veganski pirin kolač z drožmi

Za tortni model premera 25 cm
Čas priprave: od 6 do 8 ur

Sestavine:

200 g aktivnih in mehurčkastih droži (80-odstotna hidracija; pripravimo večer prej, 50 g matičnih droži zmešamo z 80 g moke in 70 g vode)
400-ml pločevinka kokosovega mleka (postavimo jo v hladilnik čez noč, da se ločita tekočina in maščoba. Kokosovo tekočino odcedimo in prihranimo.
200 g bele pirine moke
120 g rjavega sladkorja
ščep soli
2 žlici mletih lanenih semen
1/2 žličke mlete vanilje
20 g temnega kakava
10 g kokosovega olja
1/2 žličke sode bikarbone
1 žlička indijskega trpotca (po želji)
180 g nasekljane rabarbare ali drugega sezonskega sadja (borovnice, višnje, hruške,…) + 1 žlica pirine moke za pomokanje

Moko presejemo v posodo, počasi ji prilivamo odcejeno kokosovo tekočino in dodamo droži. Posodo pokrijemo in pustimo tako dolgo, da lepo naraste (glej videoposnetek, kakšna je gostota), nato umešamo mleta lanena semena in po želji indijski trpotec.
V kozici stopimo kokosovo maščobo iz pločevinke in kokosovo olje, dodamo sladkor, mleto vaniljo in temni kakav ter dobro premešamo, nazadnje dodamo še sodo bikarbono. Maso dobro umešamo v maso z drožmi in jo vlijemo v namaščen pekač. Po vrhu potresemo s pomokano rabarbaro ali drugim sadjem. Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 180 do 190 stopinjah od 40 do 45 minut. Preden kolač vzamemo iz pečice preverimo, ali je pečen: vanj zapičimo zobotrebec in če je suh, ko ga izvlečemo, je kolač pečen. Po potrebi peko podaljšamo za nekaj minut.

Drožpolpeti

Za poletne piknike sem pripravila recept za odlične DROŽPOLPETE, ki jih ponudite v DROŽASTIH BOMBETKAH. Recept zanje najdete v moji knjigi DROŽOMANIJA. Če v testo dodate še 1 % aktivnega oglja v prahu, bodo bombetke atraktivno črne, za lep kontrast pa jih posipamo še s sezamom.

Recept za drožpolpete:

180 g čičerkine moke

40 g riževe moke

250 g vrele vode

3 mlade čebule (80 g) ali 80 g sesekljane čebule

3 stroki česna

6 g soli

1 žlička curryja

velik šopek peteršilja (na drobno sesekljanega)

60 g droži (lahko tudi rahlo neaktivnih)

Obe moki pomešamo s soljo in curryjem, prelijemo z vrelo vodo ter dobro premešamo. Nato dodamo sesekljano čebulo, česen in peteršilj. Ko se zmes nekoliko ohladi, umešamo še droži. Če je zmes pretrda, ji dodamo malo vode. Pustimo stati 20 minut, nato z mokrimi rokami oblikujemo polpete in jih spečemo na olju; pazite, da ne bo prevroče. Pečemo jih tako dolgo, da lepo zlato porjavijo na obeh straneh. Preložimo jih na papirno kuhinjsko brisačo, da vpije odvečno maščobo.

Ponudimo v drožastih bombetkah z zelenjavo in omako po želji.

Nasvet: Zmes lahko fermentiramo čez noč, v tem primeru jo pustimo zunaj še kakšno uro ali dve, nato jo postavimo čez noč v hladilnik. Maso pred oblikovanjem dobro premešamo, ker med fermentiranjem postane puhasta.

Recepti

Zadnje objave na Instagramu

Zadnje objave na Instagramu