PARIZ

Marec 2019

PARIZ

Marec 2019

Ko sem sredi leta 2018 prijavila svojo knjigo na svetovno kulinarično tekmovanje Gourmand  Cookbook Awards, se mi še sanjalo ni, da bo Drožomanija slovenska zmagovalka v  dveh kategorijah: Kruh in Zbiranje dobrodelnih sredstev. Še več, Drožomanija je bila izbrana med 9 najboljših knjig na svetu v obeh prijavljenih kategorijah, zato sem težko čakala razglasitev rezultatov julija letos v  kitajskem Macau. Tam namreč podeljujejo prestižne nazive najboljšim gastronomski<m knjigam na svetu v različnih kategorijah, zato se je nagrad prijel vzdevek »knjižni oskarji«.

Še pred povabilom v Macao je prispelo povabilo v Pariz. Glavni prireditelj tekmovanja je združenje Gourmand International, ki je v Parizu pripravilo razstavo vseh knjig, ki so zmagale na knjižnem izboru v zadnjih 3 letih. Tridnevni dogodek Gourmand World Summit so pripravili v prostorih Unesca v Parizu. Povabilu sva se z možem Sašem z velikim veseljem odzvala, saj še nisva obiskala mesta ljubezni, zato je bila za naju to priložnost, ki je nisva želela zamuditi. No, tudi najinega Rudla sva vzela s sabo.

V Pariz sva letela že v zgodnjih jutranjih urah, zato sem še pred odhodom od doma, dobro nahranila Rudla z več moke kot vode, ga zavila v oblazinjeno vrečko in pospravila v prtljago, ki sem jo na letališču oddala.

Prenočišče v Parizu smo našli prek airbnb v bližini Unescove zgradbe.

Pri iskanju nastanitve imam navado več želja: na prvem mestu je seveda pečica, saj tudi na potovanjih pečem kruh. Saj razumete, enkrat droži, vedno droži 🙂 Hkrati pa je bil sveže pečeni kruh prijetna popestritev mojega razstavnega prostora na dogodku. Sveže pečenemu in dišečemu kruhu se je res težko upreti.

Imeli smo srečo, saj si boljšega gostitelja ne bi mogla zamisliti! Thierry in njegov prijatelj sta nam pričarala pravo pariško vzdušje in gostoljubnost, njegova pečica je izvrstno pekla! Pri njem sem prvič preskusila peko v litoželezni posodi (ang. dutch oven) in bila sem navdušena. S seboj sem prinesla tudi dve vzhajalni košarici in preostale pripomočke za peko z drožmni. Na potovanjih rada delim svoje znanje in navdušenje nad peko z drožmi in s Thierryjem sva se hitro ujela. Naučila sem ga speči osnovni beli hlebec in bil je presenečen, kako preprosto je! Sprva me je samo opazoval, nato pa se je priprave testa in peke lotil sam.

Na dogodku Gourmand World Summit sva sodelovala vse tri dni. Imela sva svoj razstavni prostor, kjer  sva ponosno predstavljala Drožomanijo, peko z drožmi in seveda tudi Slovenijo. Knjiga je pritegnila številne veliko pozornosti, saj je bila edina tovrstna kulinarična knjiga. Morda me bo presenetilo tudi kakšno nepričakovano povabilo za prevod knjige v tuji jezik, kdo ve. Dogodka so se udeležili številni avtorji kulinaričnih uspešnic in nekateri založniki. Dogodek je bil namenjen predvsem mreženju, tkanju novih vezi in druženju ter predstavitvi knjig. Tako sva spoznala avtorje s celega sveta.

Knjiga Drožomanija ni bila edina slovenska knjiga, ki se je predstavljala, družbo sta ji delali tudi Koline dr. Janeza Bogataja in Slovenian Grandma’s Kitchen avtorice Anke Peljhan.

Drugi dan dogodka smo bili povabljeni na Švedski institut, kjer so nam postregli z značilnimi jedmi, pripravljenimi iz mesa  severnega jelena. Kulinarični večer so pripravili arktični domorodci v okviru projekta EALLU.

Nekaj prostega časa sva namenila tudi odkrivanju znamenitosti francoske prestolnice, izvrstni kulinariki in številnim malim pekarnam. Ker je večina pekarn ob ponedeljkih zaprta, sva se takrat sprehodila še do Eifflovega stolpa in si ogledala Unesco. V bližini je bila odprta le pekarna Bruno Solques, v kateri vse izdelke pripravljajo z drožmi, njeno notranjost pa krasijo zelo zanimive in »odštekane« skulpture. Najboljše francoske rogljičke sva jedla v La Maison D’Isabelle, kjer imajo tudi izjemne palmierje. Nato sva se odpravila še v sloviti Poilâne, ki je zaslužen za drožomanijo v Franciji. Tam sva zagrizla v njihov značilni kruh miche, ki ga pošiljajo tudi po vsem svetu, in se posladkala z maslenimi piškoti sables. Večer pred odhodom domov sva na priporočilo enega od prirediteljev dogodka obiskala še pekarno in bistro Levain Le Vin. Pri njih pek peče ves dan in ob drožastih dobrotah ponudi še lokalne suhe mesnine in sir ob izvrstni francoski vinski spremljavi. Ime pekarne je besedna igra, ”levain” v prevodu pomeni droži in ”le vin” vino. Kljub različnim zapisom se obe besedi izgovorita enako. Domiselno, mar ne?

Izkoristila sva vsako minuto svojega potovanja v Pariz, a nama je ostalo še toliko zanimivih kotičkov in krajev, da se bova zagotovo še vrnila in si jih ogledala. Prvega obiska romantičnega Pariza pa se bova spominjala po okusni hrani, novih prijateljih, droždobrotah in navduševanju Francozov za peko z drožmi. Rudlu se je v Parizu prav fino godilo, francosko moko je slastno predelal v krasne in puhaste štručke.

Ko sem sredi leta 2018 prijavila svojo knjigo na svetovno kulinarično tekmovanje Gourmand  Cookbook Awards, se mi še sanjalo ni, da bo Drožomanija slovenska zmagovalka v  dveh kategorijah: Kruh in Zbiranje dobrodelnih sredstev. Še več, Drožomanija je bila izbrana med 9 najboljših knjig na svetu v obeh prijavljenih kategorijah, zato sem težko čakala razglasitev rezultatov julija letos v  kitajskem Macau. Tam namreč podeljujejo prestižne nazive najboljšim gastronomski<m knjigam na svetu v različnih kategorijah, zato se je nagrad prijel vzdevek »knjižni oskarji«.

Še pred povabilom v Macao je prispelo povabilo v Pariz. Glavni prireditelj tekmovanja je združenje Gourmand International, ki je v Parizu pripravilo razstavo vseh knjig, ki so zmagale na knjižnem izboru v zadnjih 3 letih. Tridnevni dogodek Gourmand World Summit so pripravili v prostorih Unesca v Parizu. Povabilu sva se z možem Sašem z velikim veseljem odzvala, saj še nisva obiskala mesta ljubezni, zato je bila za naju to priložnost, ki je nisva želela zamuditi. No, tudi najinega Rudla sva vzela s sabo.

V Pariz sva letela že v zgodnjih jutranjih urah, zato sem še pred odhodom od doma, dobro nahranila Rudla z več moke kot vode, ga zavila v oblazinjeno vrečko in pospravila v prtljago, ki sem jo na letališču oddala. 

Prenočišče v Parizu smo našli prek airbnb v bližini Unescove zgradbe.

Pri iskanju nastanitve imam navado več želja: na prvem mestu je seveda pečica, saj tudi na potovanjih pečem kruh. Saj razumete, enkrat droži, vedno droži 🙂 Hkrati pa je bil sveže pečeni kruh prijetna popestritev mojega razstavnega prostora na dogodku. Sveže pečenemu in dišečemu kruhu se je res težko upreti.

Imeli smo srečo, saj si boljšega gostitelja ne bi mogla zamisliti! Thierry in njegov prijatelj sta nam pričarala pravo pariško vzdušje in gostoljubnost, njegova pečica je izvrstno pekla! Pri njem sem prvič preskusila peko v litoželezni posodi (ang. dutch oven) in bila sem navdušena. S seboj sem prinesla tudi dve vzhajalni košarici in preostale pripomočke za peko z drožmni. Na potovanjih rada delim svoje znanje in navdušenje nad peko z drožmi in s Thierryjem sva se hitro ujela. Naučila sem ga speči osnovni beli hlebec in bil je presenečen, kako preprosto je! Sprva me je samo opazoval, nato pa se je priprave testa in peke lotil sam.

Na dogodku Gourmand World Summit sva sodelovala vse tri dni. Imela sva svoj razstavni prostor, kjer  sva ponosno predstavljala Drožomanijo, peko z drožmi in seveda tudi Slovenijo. Knjiga je pritegnila številne veliko pozornosti, saj je bila edina tovrstna kulinarična knjiga. Morda me bo presenetilo tudi kakšno nepričakovano povabilo za prevod knjige v tuji jezik, kdo ve. Dogodka so se udeležili številni avtorji kulinaričnih uspešnic in nekateri založniki. Dogodek je bil namenjen predvsem mreženju, tkanju novih vezi in druženju ter predstavitvi knjig. Tako sva spoznala avtorje s celega sveta.

Knjiga Drožomanija ni bila edina slovenska knjiga, ki se je predstavljala, družbo sta ji delali tudi Koline dr. Janeza Bogataja in Slovenian Grandma’s Kitchen avtorice Anke Peljhan.

Drugi dan dogodka smo bili povabljeni na Švedski institut, kjer so nam postregli z značilnimi jedmi, pripravljenimi iz mesa  severnega jelena. Kulinarični večer so pripravili arktični domorodci v okviru projekta EALLU.

Nekaj prostega časa sva namenila tudi odkrivanju znamenitosti francoske prestolnice, izvrstni kulinariki in številnim malim pekarnam. Ker je večina pekarn ob ponedeljkih zaprta, sva se takrat sprehodila še do Eifflovega stolpa in si ogledala Unesco. V bližini je bila odprta le pekarna Bruno Solques, v kateri vse izdelke pripravljajo z drožmi, njeno notranjost pa krasijo zelo zanimive in »odštekane« skulpture. Najboljše francoske rogljičke sva jedla v La Maison D’Isabelle, kjer imajo tudi izjemne palmierje. Nato sva se odpravila še v sloviti Poilâne, ki je zaslužen za drožomanijo v Franciji. Tam sva zagrizla v njihov značilni kruh miche, ki ga pošiljajo tudi po vsem svetu, in se posladkala z maslenimi piškoti sables. Večer pred odhodom domov sva na priporočilo enega od prirediteljev dogodka obiskala še pekarno in bistro Levain Le Vin. Pri njih pek peče ves dan in ob drožastih dobrotah ponudi še lokalne suhe mesnine in sir ob izvrstni francoski vinski spremljavi. Ime pekarne je besedna igra, ”levain” v prevodu pomeni droži in ”le vin” vino. Kljub različnim zapisom se obe besedi izgovorita enako. Domiselno, mar ne?

Izkoristila sva vsako minuto svojega potovanja v Pariz, a nama je ostalo še toliko zanimivih kotičkov in krajev, da se bova zagotovo še vrnila in si jih ogledala. Prvega obiska romantičnega Pariza pa se bova spominjala po okusni hrani, novih prijateljih, droždobrotah in navduševanju Francozov za peko z drožmi. Rudlu se je v Parizu prav fino godilo, francosko moko je slastno predelal v krasne in puhaste štručke.

GALERIJA

Marec 2019

GALERIJA

Marec 2019

Zadnje objave na Instagramu