Pekovski odstotki

V receptih za peko z drožmi so sestavine zapisane v odstotkih in ne merskih enotah. To pomeni, da se vse količine izračunajo glede na skupno količino moke v testu. Količino preostalih sestavimo določimo tako, da delimo težo posameznih sestavin s skupno težo moke.

Računanje količine preostalih sestavin v receptu si bomo olajšali, če bomo uporabili   1000 gramov moke ali 500 gramov. Zato je tehtnica naša prijateljica pri peki z drožmi.

Primer recepta:

  • 1000 g moke ( npr. 500 g T500, 400 g T850, 100 g ržene)
  • 600 g vode
  • 20 g soli
  • 200 g droži

1000 g moke je 100 %.

600 g vode je 600 : 1000 = 0,6 oziroma 60 %.

To pomeni, da je hidracija testa ali količina tekočine v testu 60-odstotna.

20 g soli je 20 : 1000 = 0,02 oziroma 2 %.

Količina soli v testu je navadno med 1,5 % in 2 %.

200 g droži je 200 : 1000 = 0,2 % oziroma 20 %.

Zapis recepta v odstotkih:

  • 100 % moke (50 % T500, 40 % T850, 10 % ržene)
  • 60 % vode
  • 2 % soli
  • 20 % droži

Slovenske moke ne ”vpijajo” toliko vode kot na primer ameriške, zato priporočam, da začnete z nižjim odstotkom vode. Vodo lahko dodate naknadno po avtolizi.

Pekovski odstotki

V receptih za peko z drožmi so sestavine zapisane v odstotkih in ne merskih enotah. To pomeni, da se vse količine izračunajo glede na skupno količino moke v testu. Količino preostalih sestavimo določimo tako, da delimo težo posameznih sestavin s skupno težo moke.

Računanje količine preostalih sestavin v receptu si bomo olajšali, če bomo uporabili   1000 gramov moke ali 500 gramov. Zato je tehtnica naša prijateljica pri peki z drožmi.

Primer recepta:

  • 1000 g moke ( npr. 500 g T500, 400 g T850, 100 g ržene)
  • 600 g vode
  • 20 g soli
  • 200 g droži

1000 g moke je 100 %.

600 g vode je 600 : 1000 = 0,6 oziroma 60 %.

To pomeni, da je hidracija testa ali količina tekočine v testu 60-odstotna.

20 g soli je 20 : 1000 = 0,02 oziroma 2 %.

Količina soli v testu je navadno med 1,5 % in 2 %.

200 g droži je 200 : 1000 = 0,2 % oziroma 20 %.

Zapis recepta v odstotkih:

  • 100 % moke (50 % T500, 40 % T850, 10 % ržene)
  • 60 % vode
  • 2 % soli
  • 20 % droži

Slovenske moke ne ”vpijajo” toliko vode kot na primer ameriške, zato priporočam, da začnete z nižjim odstotkom vode. Vodo lahko dodate naknadno po avtolizi.

Recepti

Recepti

Zadnje objave na Instagramu

Zadnje objave na Instagramu