Buhteljni z drožmi (iz knjige Drožomanija)

Buhteljni z drožmi 

(iz knjige Drožomanija)

1. korak (trajanje: približno 1 dan in pol pri 21 – 22 stopinjah)
Sladki drožni nastavek: 140 g sladkega drožnega nastavka (30 %)
Zmešamo 10 g aktivnih matičnih droži s 30 g moke T 500, 10 g vode in 8 g rjavega sladkorja. Dobimo gosto testo. Počakamo, da se podvoji. Nato droži ponovno nahranimo s 50 g moke T 500, 20 g vode in 12 g rjavega sladkorja. Ko se testo potroji, ga uporabimo v glavnem testu.
2. korak (trajanje: od 8 do 14 ur)
Glavno testo:
500 g pšenične bele moke T 500 (100 %)
2 jajci (približno108 g; 22 %)
180 g mleka (36 %)
1 nastrgana ekološka limonina lupinica in sok polovice limone
30 g rjavega sladkorja (6 %)
8 g soli (1,6 %)
20 g ruma (4 %)
60 g masla sobne temperature (12 %)
Za premaz:
1 jajce
1 žlica mleka
ščep soli

V posodo mešalnika presejemo vso moko in dodamo sladki drožni nastavek. Posebej zmešajmo preostale sestavine, razen masla, ki ga prihranimo za pozneje. Mešalnik vklopimo na najnižjo stopnjo in tekočo maso počasi prilivajmo v posodo. Gnetemo tako dolgo, da bo testo lepo odstopilo od stene posode, nato povečamo hitrost mešalnika in postopoma dodajamo koščke masla. Gnetemo tako dolgo, da je testo mehko in voljno. Preložimo ga v posodo, jo pokrijemo in počakamo, da testo enkrat naraste; posodo lahko čez noč shranimo v hladilniku.
Če smo imeli testo shranjeno v hladilniku, pred naslednjim korakom počakamo, da se segreje na sobno temperaturo in naraste. Nato ga razdelimo na majhne hlebčke, ki jih napolnimo z želeno količino marmelade ali drugega nadeva, nato jih zavijemo in oblikujemo kroglico. Polagamo jih v namaščen pekač. Premažemo jih s stepenim jajcem, pomešanim z mlekom in soljo, nato pa pokrijemo z živilsko folijo, da vzhajajo tako dolgo, da se podvojijo in so lepo napihnjeni. Še enkrat jih premažemo z jajčno mešanico. Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 190 stopinjah dokler ne porumenijo, nato znižamo temperaturo na 170 stopinj in pečemo še tako dolgo, da porjavijo.

1. korak (trajanje: približno 1 dan in pol pri 21 – 22 stopinjah)
Sladki drožni nastavek: 140 g sladkega drožnega nastavka (30 %)
Zmešamo 10 g aktivnih matičnih droži s 30 g moke T 500, 10 g vode in 8 g rjavega sladkorja. Dobimo gosto testo. Počakamo, da se podvoji. Nato droži ponovno nahranimo s 50 g moke T 500, 20 g vode in 12 g rjavega sladkorja. Ko se testo potroji, ga uporabimo v glavnem testu.
2. korak (trajanje: od 8 do 14 ur)
Glavno testo:
500 g pšenične bele moke T 500 (100 %)
2 jajci (približno108 g; 22 %)
180 g mleka (36 %)
1 nastrgana ekološka limonina lupinica in sok polovice limone
30 g rjavega sladkorja (6 %)
8 g soli (1,6 %)
20 g ruma (4 %)
60 g masla sobne temperature (12 %)
Za premaz:
1 jajce
1 žlica mleka
ščep soli

V posodo mešalnika presejemo vso moko in dodamo sladki drožni nastavek. Posebej zmešajmo preostale sestavine, razen masla, ki ga prihranimo za pozneje. Mešalnik vklopimo na najnižjo stopnjo in tekočo maso počasi prilivajmo v posodo. Gnetemo tako dolgo, da bo testo lepo odstopilo od stene posode, nato povečamo hitrost mešalnika in postopoma dodajamo koščke masla. Gnetemo tako dolgo, da je testo mehko in voljno. Preložimo ga v posodo, jo pokrijemo in počakamo, da testo enkrat naraste; posodo lahko čez noč shranimo v hladilniku.
Če smo imeli testo shranjeno v hladilniku, pred naslednjim korakom počakamo, da se segreje na sobno temperaturo in naraste. Nato ga razdelimo na majhne hlebčke, ki jih napolnimo z želeno količino marmelade ali drugega nadeva, nato jih zavijemo in oblikujemo kroglico. Polagamo jih v namaščen pekač. Premažemo jih s stepenim jajcem, pomešanim z mlekom in soljo, nato pa pokrijemo z živilsko folijo, da vzhajajo tako dolgo, da se podvojijo in so lepo napihnjeni. Še enkrat jih premažemo z jajčno mešanico. Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 190 stopinjah dokler ne porumenijo, nato znižamo temperaturo na 170 stopinj in pečemo še tako dolgo, da porjavijo.

Recepti

Zadnje objave na Instagramu

Recepti

Zadnje objave na Instagramu