1, 2, 3, tako hitro se kruh naredi! (osnovni recept iz knjige Drožomanija)

1, 2, 3, tako hitro se kruh naredi! 

(osnovni recept iz knjige Drožomanija)

Tale kruhek iz polbele moke je pripravljen po posebnem načelu, in sicer iz enega dela aktivnih droži, dveh delov vode in treh delov moke. Uporabite ga lahko tudi za kombinacije drugih vrst moke (najbolje se obnese s polbelo, belo pšenično moko, pri pirini zmanjšajte količino vode za deset odstotkov, pri rženi in polnozrnatih pa povišajte za približno pet odstotkov, glejte Pekovski odstotki). Zaradi večje količine droži bo kruh tudi prej vzhajal.

  • 100 g aktivnih matičnih droži (33 %)
  • 200 g vode (66 %)
  • 300 g pšenične polbele moke T 850 (100 %)
  • 6 g soli (2 %)

Zmešajte moko in vodo v homogeno maso. Počiva naj vsaj 20 minut, nato dodajte droži in sol. Dobro pregnetite, da se vse sestavine lepo povežejo v testo. Dvakrat ali trikrat gnetite po dve ali tri minute. V naslednjih dveh urah naredite vsaj štiri serije potegov in prepogibov vsakih 20–30 minut. Počakajte, da testo naraste za 80–90 odstotkov. Predoblikujte hlebec, počiva naj na pultu, nato ga dokončno oblikujte in dajte v pomokano košarico na vzhajanje. Ko prostornina naraste na 80–90 odstotkov, ga specite v prej segreti pečici. Navodila za peko najdete na podstrani Priprava in peka z drožmi, še bolj podrobno pa so opisana v knjigi Drožomanija.

 

Tale kruhek iz polbele moke je pripravljen po posebnem načelu, in sicer iz enega dela aktivnih droži, dveh delov vode in treh delov moke. Uporabite ga lahko tudi za kombinacije drugih vrst moke (najbolje se obnese s polbelo, belo pšenično moko, pri pirini zmanjšajte količino vode za deset odstotkov, pri rženi in polnozrnatih pa povišajte za približno pet odstotkov, glejte Pekovski odstotki). Zaradi večje količine droži bo kruh tudi prej vzhajal.

  • 100 g aktivnih matičnih droži (33 %)
  • 200 g vode (66 %)
  • 300 g pšenične polbele moke T 850 (100 %)
  • 6 g soli (2 %)

Zmešajte moko in vodo v homogeno maso. Počiva naj vsaj 20 minut, nato dodajte droži in sol. Dobro pregnetite, da se vse sestavine lepo povežejo v testo. Dvakrat ali trikrat gnetite po dve ali tri minute. V naslednjih dveh urah naredite vsaj štiri serije potegov in prepogibov vsakih 20–30 minut. Počakajte, da testo naraste za 80–90 odstotkov. Predoblikujte hlebec, počiva naj na pultu, nato ga dokončno oblikujte in dajte v pomokano košarico na vzhajanje. Ko prostornina naraste na 80–90 odstotkov, ga specite v prej segreti pečici. Navodila za peko najdete na podstrani Priprava in peka z drožmi, še bolj podrobno pa so opisana v knjigi Drožomanija.

Recepti

Recepti

Zadnje objave na Instagramu

Zadnje objave na Instagramu